www.KuponyZdarma.sk

NováDoba.sk

NováDoba :: LifeStyle MAGAZÍN na zaujímavé témy

Zdravie v zelenom, alebo vedeli ste, na čo všetko môžete použiť petržlenovú vňať?

Nadzemnú časť petržlenu v podobe zelenej vňate sme si zvykli používať ako chutnú čerstvú prísadu do polievky, predovšetkým vývaru. Keď ňou ozdobíme jedlo alebo ju prisypeme do spomínanej polievky, zvyšok obvykle skončí v koši. Pritom by to tak nemuselo byť!

Zdravie v zelenom, alebo vedeli ste, na čo všetko môžete použiť petržlenovú vňať?
(zdroj: unsplash.com)

Namiesto brokolice alebo karfiolu

Petržlenová vňať obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálov a mnoho iných priaznivých látok, a preto ju môžeme nazvať aj prírodným liečivom. Ide predovšetkým o železo, zinok, vápnik, horčík, ale aj bielkoviny, vlákninu a vitamíny B, C a E. Vedeli ste, že ak si dáte dve lyžice petržlenovej vňate, dosiahli ste dostatočnú dennú dávku vitamínu K? A keby vám bolo málo, v obyčajnej zelenej vňati nájdete aj omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, betakarotén a kyselinu listovú aj pantoténovú.

Prírodné antibiotikum

Okrem všetkých prospešných látok, ktoré petržlenová vňať obsahuje, má aj antibiotické a antiseptické účinky, vďaka čomu je veľmi účinná proti zápalom a infekciám. Blahodarne pôsobí predovšetkým na obličky a močové cesty, ale prospieva aj kardiovaskulárnemu systému či kostnému tkanivu. Použiť ju môžete aj na odstránenie plynatosti či upravenie nepravidelnej menštruácie. Vňať podporuje aj rast buniek, trávenie a vylučovanie žlče, takže v podstate detoxikuje organizmus. Pomôže vám zbaviť sa dokonca aj akné – stačí si napríklad pripraviť vodu z citróna a povarenej petržlenovej vňate (varte 10-15 minút a po vychladnutí primiešajte vodu a citrón). Vodu skladujte v chladničke a aplikujte dvakrát denne.

Čaj na močové cesty

Petržlenovú vňať môžete konzumovať čerstvú alebo sušenú. Ak sa bojíte, ako ju udržať čerstvú, stačí ju napríklad vložiť vo vzduchotesnej nádobe do mrazničky. Môžete si ju tak užiť aj počas zimných mesiacov, kedy ju na záhrade asi nenazbierate. Ak chcete rozšíriť spôsoby jej konzumácie z nedeľnej polievky na nejaké ďalšie, nasekajte si ju napríklad do šalátov, nátierok, použite ako oblohu či pripravte z nej čaj. Čaj vynikajúco funguje predovšetkým na spomínané zápaly močových ciest. Pre jeho silnejší účinok môžete do prevarenej vody nastrúhať aj koreň petržlenu. Lúhujte okolo dvadsať minút.