www.KuponyZdarma.sk

NováDoba.sk

NováDoba :: LifeStyle MAGAZÍN na zaujímavé témy

Šupky z cesnaku do koša nepatria – prečo?

Hoci jeho vôňa a chuť nie je príliš vábna, nájde sa asi v každej domácnosti. Je to zrejme preto, lebo každému pripravovanému pokrmu dodá tú správnu chuť. Vedeli ste však, že aj šupky z cesnaku majú svoje využitie? Ak nie, tu je niekoľko z nich.

Šupky z cesnaku do koša nepatria – prečo?
(zdroj: unsplash.com)

Do omáčky aj do vývaru

Možno ste nevedeli, že cesnaková šupka má rovnaké množstvo zdravotných benefitov ako samotný cesnak. Obsahuje vitamíny A a C a protizápalové antioxidanty. Cesnakovú šupku by ste preto nemali vyhadzovať, ale naopak – je to niečo, s čím môžete variť a získať tak viac chuti. Ak napríklad pripravujete omáčku, ktorú sa chystáte precediť, môžete potrebný strúčik cesnaku do nej pretlačiť aj so šupkou. Pri krájaní cesnaku na plátky šupku hoďte do vrecka so zipsom a zamrazte ju. Keď potom budete najbližšie variť vývar, pridajte ho k zelenine a kostiam. Šupka vám pomôže aj pri pečení cesnaku, ktorý má v takejto podobe fantastický vplyv na vaše zdravie – hlavičku nechajte neporušenú a strúčiky vytlačte podľa potreby.

Aby vám už nevypadávali vlasy

Keďže cesnakové šupky obsahujú antioxidanty, pomáhajú chrániť vaše srdce tým, že znižujú hladinu zlého cholesterolu. Obsahujú tiež zlúčeniny, ktoré majú pozitívny vplyv na krvný tlak. Podporujú imunitný systém, takže vďaka nim predídete aj mnohým ochoreniam. Sú skvelé dokonca aj na vlasy – šupky majú totiž antimikrobiálne účinky ničiace zárodky a baktérie poškodzujúce vlasy a hlavu pokožky. Ďalšie obsiahnuté zložky majú vplyv aj na predchádzanie vypadávania vlasov. Ak šupky z cesnaku vysušíte, podrvíte a zmiešate napríklad s tvarohom, môžete si vytvoriť domácu pleťovú masku. Dosiahnete tak jemnú a lesklú pokožku.

Pomôže aj na ekzém alebo svrbenie

Lupienky z cesnakových šupiek? Možno to znie divne a nie príliš lákavo, ale ak by ste ich chceli ochutnať a využiť ich mnohé zdravotné benefity, stačí šupky vložiť do horúceho olivového oleja, osoliť a nechať piecť 10 minút. Pečené šupky si môžete primiešať do šalátov, alebo len tak chrúmať k filmu namiesto čipsov. Ak bojujete s kožnými problémami, ktoré sa prejavujú svrbením, začervenaním a šupinatením, možno vám pomôže odvar z cesnakových šupiek. Stačí ich povariť 15 minút vo vode a následne nechať ďalších 12 hodín lúhovať. Takýto hotový odvar preceďte a použite ako obklad na pokožku.