www.KuponyZdarma.sk

NováDoba.sk

NováDoba :: LifeStyle MAGAZÍN na zaujímavé témy

Vegánstvo – prečo je pre naše telo prospešné a ako s ním začať?

Ako ľudia veľmi radi experimentujeme a skúšame nové veci v rôznych oblastiach nášho života. A to je len dobré, pretože inak nezistíme, čo nám najviac vyhovuje. Rovnako je to aj so stravovaním – skúšame nové diéty, potraviny a prípravy jedál. Jedným z najväčších trendov v tejto oblasti je práve vegánstvo, čiže strava rastlinného pôvodu. V čom je kúzlo vegánstva a ako sa stať vegánom?

Vegánstvo – prečo je pre naše telo prospešné a ako s ním začať? (Foto: unsplash.com)

Vegánstvo a naše telo

Prečo sa vegánstvo tak odporúča a aké sú jeho výhody? V prvom rade má veľmi pozitívny vplyv na naše zdravie. Môže mať za následok zníženie hladiny cukru v krvi. WHO taktiež uvádza, že vegánska strava môže mať vplyv na výskyt rôznych druhov rakoviny. Znižuje sa výskyt rakoviny hrubého čreva, prsníka alebo prostaty. Vegánska strava je často pestrejšia ako klasická strava s produktami živočíšneho pôvodu. Jete veľa zeleniny, ovocia, bielkovín a tukov rastlinného pôvodu. To už samo o sebe vplýva na zdravie, pretože prijímate potrebné vitamíny, minerály a ostatné telu prospešné látky.

Ako sa stať vegánom?

Našou hlavnou radou je, aby ste šli na to postupne. Nedá sa stať vegánom zo dňa na deň, ani tak, že zrazu začnete jedno ráno jesť len vegánske jedlá. Na začiatku sa to môže zdať jednoduché, no po čase vám pri takomto radikálnom riešení začne chýbať mäso a živočíšne produkty. Častým postupom je, že sa človek najprv stane vegetariánom a až potom vegánom. Postupne si začnete odvykať od mäsa, no vajíčka, med, syry a mlieko v strave ešte budete mať. V takejto fáze zostaňte aspoň mesiac. Potom vyradzujte/nahraďte kravské mlieko, klasické syry a mliečne výrobky. Dôležité je, nájsť si chutné vegánske recepty a začnite ich variť pravidelne.