Kompostovateľný riad: Budúcnosť eventov a streetfoodov.

Plastový jednorázový riad sa nám tak akosi automaticky spája so stánkami rýchleho občerstvenia a najrôznejšími druhmi outdoorových podujatí. Ak sme pred pár rokmi neriešili čo sa s týmito výrobkami stane po ich použití, dnes sa zamýšľame nielen nad tým. Spotrebiteľov zaujíma stále viac, z čoho je jednorazový riad vyrobený a aký bude mať dopad na životné prostredie.

Kompostovateľný riad: Budúcnosť eventov a streetfoodov.

Kompostovateľný riad: Budúcnosť eventov a streetfoodov. (Foto: ecobal.sk)

Plast ako ekoplast. Alebo?

Predpony eko a bio snáď nikdy nemali taký veľký význam pri rozhodovaní zákazníka o kúpe, ako v súčasnosti. Kým začiatky ekologických alternatív mnohých bežných výrobkov sa javili ako rýchlo prchavý módny trend, uplynulé roky presvedčili mnohých skeptikov, že staviť na prírodné alternatívy materiálov je dlhodobý životný štýl, ktorý nám pomáha chrániť vzácne prírodné zdroje.

Ekologické varianty jednorazového riadu navyše ponúkajú rozmanitosť materiálov. Konvenčný plast nahradí ekoplast, z ktorého sa vyrába celý sortiment jednorázového riadu od tanierov až po bio plastové poháre, ktoré sú biologicky odbúrateľné.

Ďalšou alternatívnou je kompostovateľný papier alebo drevo. Drevený riad a príbor sú nielen ekologické, ale aj štýlové a originálne.

Výmena materiálov čaká aj obaly na potraviny, v ktorých si svoje obľúbené jedlo beriete domov. Niektorí prevádzkovatelia majú už teraz na balenie pokrmov eko obaly z papiera či cukrovej trstiny.

Text:PR